The highest capital in the world, La Paz

Woensdag, 16 juli 2014

Welkom in de hoogste miljoenenstad ter wereld!
Vandaag staat een bezoek aan de archeologische site “Tiwanaku” op het programma. Het verlaten van de hoofdstad is geen sinecure. Een verkeer van je welste waar iedereen probeert vooruit te komen. Gevolg: opstopping. En bovendien is er vandaag nog feest (onafhankelijkheid van La Paz) wat ons zeker niet vooruit helpt!


Gisterenavond gaven we onze kledij af om te laten wassen. Roger en Christine beslissen deze morgen om solidair met elkaar een korte broek aan te trekken. En dat zullen ze niet snel vergeten want het is vandaag uitzonderlijk koud! Christine lost dit snel op met het kopen van een alpacasjaal om rond haar short te vouwen. Roger trotseert moedig de koude wind!
Terug in La Paz wandelen we naar het hoogste punt van de pas geopende téléférique. Rode bollen die van het hoogste punt tot het centrum van de stad gaan. La Paz ligt in een kom wat aan de hoogste miljoenenstad een speciaal beeld geeft. Een metro bouwen is er onmogelijk omdat de ondergrond vol water zit. Dus vonden ze er niets beters op dan een kabelbaan installeren. Een ingenieus systeem om verkeersopstopping te verhinderen. Het is echt spannend om in een bol boven de lichtjes van een miljoenenstad te hangen!!! De kabelbaan is ook voor iedereen toegankelijk dankzij de economische prijs: 3 Bolivianos (30cent).

We’ll remember La Paz as a city with a terrible amount of traffic on one hand, and a stunningly beautiful scenery at the other hand. The city lies in a valley, and is divided in two parts. At one side, you have ‘El Alto’, at around 3900m, while the other part ‘La Paz’ lies at 3660m. This creates the effect that the entire town is built on mountain slopes…
Nowadays these two parts of the city are connected with a democratic téléferique! A great concept for the city and a second one is planned. Here they’ll use that system as a kind of metro. A beautiful way to have a scenic overview of the city.

For us it is only a transition hub to visit Tiwanaku, a site with extremely old ruins. A couple of them go as far back as 6000 BC, causing a lot of trouble for the current historical paradigm. But they don’t talk much about it, most of the time we receive information about the better fitting other half of these ruins.
We like the walk between these ruins, but the cold is clearly our ally today.