Shell Beach Paradise

Donderdag 1 mei 2014

Oei, de projectboot gaat pas morgen uitvaren!
We bellen Romeo op en hij regelt voor ons een privé-boot aan een faire prijs: 80€. Onze bootman Carl is een heel bedreven iemand. Hij vaart ons gemoedelijk over de golven tot op Shell Beach. We worden onmiddellijk verwelkomd door Romeo’s familie. En wij die dachten dat er hier een dorpje zou zijn met een winkeltje… Nee hoor, 6 families en een schooltje voor 20 kinderen met 1 leerkracht. Van multilevel education gesproken… Onze gastvrouw blijkt een schitterende kokkin te zijn. Ze kookt voor ons heerlijke, Caraïbisch gerechten. Gezien onze financiële omstandigheden maken ze een speciale prijs.


Voor 10€/pp kunnen we eten en slapen. Het koppel blijkt in het verleden heel veel gereisd te hebben. Ze woonden 5,5 jaar in Centraal-Afrika waar hij in de goud- en diamantindustrie werkte. Hij ging duiken om de bodem op te zuigen waaruit dan edelmetalen gedestilleerd werden. Het bestaat dus allemaal echt!

‘The turtles don’t work today, it’s labour day!’ De schildpadden nemen blijkbaar op 1 mei ook een dagje vrijaf, want we zien er gene. Eentje wil aan land komen, maar de honden maken te veel lawaai en schrikken het beest af.

Vrijdag 2 mei 2014

Vandaag hebben we geluk. We zien een reuzenschildpad, “a leatherback”, haar nest dichtgooien en terug naar zee vertrekken. Na dit gebeuren gaan de “caretakers” het nest openen en de kinderen halen er behoedzaam alle eieren uit, tellen ze en verplaatsen ze in een nest verder verwijderd van de stroming.

Zaterdag, 3 mei 2014

En vandaag hebben we nog meer geluk. We zien “a leatherback” aan land komen en zien het hele gebeuren van “eieren leggen” van A tot Z tijdens de dag. We kunnen alles prachtig vastleggen op foto en video. Zelfs National Geographic had dit geluk niet. Ze wachtten 2 weken zonder resultaat.

Zondag, 4 mei 2014

Vroeg in de morgen verlaten we met pijn in het hart deze heel bijzondere plaats. Het lijkt wel op een ontsnapping uit de film “Papillon”. We vertrekken om 4 u in het donker door de branding van de volle zee onder een prachtige sterrenhemel. Heel mysterieus…
Om 7u staan we op het vliegveld. ’t Is te zeggen: een asfaltstrook en nog een gesloten huisje. 8 u vertrekken betekent in Guyana dat het vliegtuig landt om 8 u, alles wordt ingeladen en wegwezen. Ik mag weer eens co-piloot spelen!
Bij aankomt bij Peter dachten we om een paar uur te rusten. Maar niets is minder waar want Elizabeth nodigt ons uit om te ontbijten in het chique Pegasus hotel van Georgetown. Recht uit de jungle…to the High society! Moet allemaal kunnen. In de namiddag gaan we nog de vuurtoren bezoeken en halen we de ingrediënten om pannenkoeken te bakken als afscheidscadeau voor Peter.
We had a wonderful time in Guyana!

When we arrive at the beach, we first get the boat out of the water and are then introduced to our sleeping quarters. What a peaceful location, and so friendly people! Our introduction starts with the local kitchen, we warmly recommend it.
That evening we go for a walk along the beach to find the turtles, but we’ve got no luck. The only one that prepared to get out the water is scared by the dogs.

Next day during our dinner we get the message that a turtle is laying eggs at the beach. In clear daylight. So we jump out of our chairs and hurry to the beach. An old leatherback has a harsh time, but she finishes her job and returns slowly to the waters.
The people relocate the nest, because she placed it too close to the waters… 95 eggs are relocated carefully.
That evening we have a second try along the beach, but once again no luck…

Unbelievable but true… The next day another one passes by during the day, this time we can observe it all. The leatherback coming out of the waters, digging her hole, laying the eggs and returning. What an unbelievable event. Especially the digging of the hole is incredible! And all that during the day…

Next morning we have to leave early, because our flight from Mabaruma to Georgetown leaves at 8am, but from Shell Beach we still have a 2 hour boat trip to the city…
We say goodbye to the peaceful location, become wet when our boat leaves the shore and hop on the plane. These days we had an incredible experience, fulfilled we hop on the plane for another goodbye.

When we arrive at Peters home, Elizabeth picks us up for a goodbye breakfast… Then se shows us another part of Georgetown and we say her goodbye.
In the evening we bake pancakes for Peter, pack our bags and organise the bus to Paramaribo the very next day. Thank you Peter and Elizabeth for all you showed us about the incredible Guyana! The country stole our heart in a way.

The next morning the bus picks us up at 4 am… And we drive to Corriverton, where we take the ferry to Nieuw Nickerie in Suriname. The water is the natural border between the two countries. Here in Suriname we can talk for a while in Dutch, a strange experience so far away from home!