Tango in Buenos Aires

Maandag, 20 januari 2014

Buenos Aires…het Parijs van Zuid-Amerika en de stad van de tango.
In de namiddag gaan we de omgeving van Plaza de Mayo verkennen: La Casa Rosada, La Moneda en la Cathedral met het graf van San Martín. We springen ook even binnen in “Tortoni”, een 120-jarig oude tangobar.


Daarna nemen we de trein naar “El Tigre” waar Eugenio ons staat op te wachten. Ik ontmoette Andrea en Eugenio 10 jaar geleden in Tilcara, in het noorden van Argentinië. Ze waren toen juist naar België verhuisd, hopend op een betere economische situatie dan in hun eigen land. Ondertussen hebben ze 2 prachtige kinderen met Patagonische namen, Lautaro en Lillen.
Voor ons vertrek vertelde Andrea me dat omwille van de huidige crisis het openbaar vervoer heel traag vooruit gaat. Dit merken we onmiddellijk. Ik denk dat we vlugger met de fiets kunnen rijden dan dat treintje. We doen er 2 u over.
Maar dat is allemaal vlug vergeten als we in het station het gebruinde gezicht van Eugenio zien. Hij geeft ons een sightseeing in El Tigre, de wijk van de gegoede burgers. Op het terras gaan we een biertje drinken en denken aan het koude weer in België. Hier is het momenteel 40 graden en vochtig!
Daarna gaan we geld wisselen. Je moet weten dat Argentinië op dit moment één grote luchtbel is op financieel vlak. De dollar staat officieel aan een wisselkoers van 6,30 pesos voor een dollar maar op de zwarte markt krijg je er 11,35 voor. Niet slecht als je een reisje maakt… We wisselen onze dollars bij een bevriend koppel. Het is ook zo dat de Argentijnen geen dollars meer kunnen aankopen in hun banken. Veel mensen hebben die wel nodig om naar het buitenland te reizen. Het is voor hen ook een veel stabielere munt dan met hun eigen pesos. We hebben één probleem…voor één briefje dollars krijgen we nu een pakje pesos. We moeten even inventief zijn om die dikke pakken geld weg te moffelen.
Na een bezoekje aan het familiehuis gaan we uit eten: ASADO. (Argentijnse BBQ) We zitten in een overvol restaurant tussen allemaal Argentijnen. En de asado mag er zijn!!!
Bedankt Eugenio!!!

Dinsdag, 21 januari 2014

Vandaag gaan we naar “La Boca”, de wijk waar de tango ontstond. Oorspronkelijk was de tango een dans uit het rode kwartier . De gekleurde huisjes brengen ons in een opgewekte stemming.
Daarna gaan we naar “Puerto Madero”. Deze havenwijk werd helemaal opgesmukt tot uitgangsbuurt. Wel mooi. We wandelen aan de dokken en laten ons verleiden door een Italiaans ijsje.
Om de dag af te sluiten, kuieren we door “San Telmo”, voor ons de leukste wijk met zijn gezellige bars en restaurants. We eindigen in een typisch restaurant naast ons hotel waar we overheerlijke empañadas hebben. We laten ons even gaan met een glas witte wijn.

Woensdag, 22 januari 2014

Via de bekende “Galerías Pacíficos” gaan we tot de wijk “la Recoleta” waar de bekende begraafplaats van Evita is. Het kerkhof is als het ware een kleine stad.
In de wijk “Palermo” moet je zijn voor het echte nachtleven. Ook heel wat creatieve kledingszaken vinden hier hun klanten.

In de namiddag verkennen we het tangoleven op een milonga. Die dansgelegenheden beginnen al in de namiddag en kunnen laat uitlopen…

’s Avonds vinden we de weg terug naar de herberg en genieten nogmaals van de speelsheid van de patroon en zijn lekkere empañadas.

Ondertussen heeft Bart al een goede introductie gekregen op culinair vlak: gnocci, alfajoras, asado, empanadas, helado, vino,…
Dat kan er natuurlijk niet aan ontbreken op onze reis!!!

After some four weeks Belgium both of us feel the urge to travel a little further… Nearly seven months in South-America lie ahead! What an adventure!
Our first stop… Buenos Aires… Alias the Paris of South-America, however nowadays it is more a concrete jungle, where eyes in front and at your back are hardly sufficient. We arrive with a mixed feeling at the airport, in the middle of a heat wave! The expected temperatures reach around 40°… Byebye Belgium, we won’t miss you.

After all the stories varying from open robbery in the streets, rapes in the metro, threatening or just seeing theft happen in front of you, we have no idea what to think about the situation. Our Argentine friends in Belgium also warned us often! Be careful! They tell us they even keep their children a week inside, to make sure they have the Argentine accent, before taking them out… Actually we don’t want to spent too much time in that kind of jungle, but we still have three days in the city. Time to make the best of it.

After our arrival at the airport we take the official and safe ‘Tiendas de Leon’ to our hostel. The Carlos Gardel Hostel lies in the heart of San Telmo, the tango quarter of Buenos Aires. We immediately enjoy the place.
That afternoon we explore a small part of the city architecture. The Plaza de Mayo, the Avenida 9 de Julio and we have a drink in the famous Tortoni tango bar, however there are no dance performances today. After that we’ll meet Eugenio – our good Argentine friend from Belgium – in Tigre, a barrio one hour out of Buenos Aires.

It is his last day in the city, before he flies back to Belgium. So he wants to show us a little known part of the town. He also found us a good change address for our dollars… This asks a little explanation. At the moment the political climate in Argentine is quite bad, proof is the blossoming of the crime in the country. The government has everyone forbidden to buy foreign currencies, only the Argentine peso can be used. But because of the extremely high inflation, the peso is worth nothing. For the Argentine people it is even worse, the inflation is of a level that they can never predict how prices will change. It happens that you buy today a litre of milk for 10 pesos, but tomorrow the price can easily be the double… One thing is sure, prices will never go down. Only up! So a lot of people try to buy foreign currency at an unofficial higher rate, since these currencies have more security. We bought our peso at a change rate of nearly 1,5 times the official value. Good for us, but in that way we support the really unfair system.
Nowadays Argentine people who want to travel, even in their own country, have to pay an additional 20% of tax for their tickets and hotels. They pay nearly double or triple for the same flight as we do. An extremely unfair system, especially since it supports the highly corrupt government! It gives them a lucrative additional income…
Thumbs up that the system will change soon.

The meeting with Eugenio is happy, we can talk, enjoy a beer at the terrace and in the evening he invites us for a parilla – a typical Argentine barbecue. It becomes a great night. Afterwards we order a taxi back to the hostel.

On our second day in the city we start with a visit to a local restaurant for a portion of noquis. A typical pasta meal, according to us it tastes delicious! After that we take a bus to La Boca, a barrio near the harbour. In older days this barrio was really famous for its multicoloured houses and the typical vibe of an international harbour. The ‘Boca Juniores’, the soccer club from Maradona lies here also.
After that we go for a stroll through the antiquities and tango bars of San Telmo, before we arrive in the rich barrio of Puerto Madero, an area around the docks with some wealthy bars and upscale restaurants. We only enjoy ‘un helado’ at the terrace.
From the Puerto we walk to Florida, the big shopping street, where we enjoy a street performance tango. The best we’ve seen in the town! After that we walk back to our hostal and conclude our day with some delicious empanadas in a small restaurant around the corner.

Our last day starts with a walk to Plaza de Mayo, to take some pictures, before we take a bus to la Recoleta. There lies the famous cemetery of Buenos Aires, comparable with the Père Lachaise in Paris. Evita is buried here and a couple of other famous persons… From there we drive to Palermo, the nightclub barrio of town before we conclude our day in a tango bar near the Avenido 9 de Julio. Retracing the steps, but things go smooth.

Next morning we have an early flight to Ushuaia, on Tierra del Fuego, the near end of the world.
Our days in Buenos Aires went extremely smooth. At one side we really checked everything and left almost all our valuable things in the hostel. At the other side we had the luck that it was summer time in Buenos Aires, what meant that most of the Argentine people spent their holiday outside the town. We guess that the pickpockets also took some days off or they moved with the mass to more lucrative places… Lucky us!