RODEO RODEO !!!

vrijdag, 28 juni 2013 tot zondag, 30 juni 2013

Een nieuwe belevenis…rodeo in Bedourie!!!
200km heen en 200km terug…dat vonden we het wel waard voor een unieke belevenis. Trouwens, dat is naar Australische normen een gewone afstand voor een weekendje uit.
Officieel heet het evenement: Campdraft, rodeo & gymkhana.


Je hebt 3 disciplines:
Rodeo: het berijden van bulls / bullocks (stieren / ossen) en brumbies (wilde paarden)
Campdraft: het leiden van stieren op het open veld
Gymkhana: motorijden
Het musteren (samendrijven) van vee gebeurt en gebeurde oorspronkelijk met paarden. Tegenwoordig worden paarden heel vaak vervangen door moto’s of quads.
Het drijven van vee is een echte kunst! Een samenspel tussen paard, ruiter en het te vangen dier. Het is prachtig om te zien hoe snel en elegant het paard de bevelen opvolgt van de ruiter.
En de rodeo… Ik wist wel dat de stieren en paarden veel bewegen maar dat ze zo hoog kunnen springen… Elk jaar is er een ander cattlestation dat hun vee leent aan het rodeogebeuren. Het is voor hen een naambekendmaking maar ook een morele plicht ten opzichte van de gemeenschap.
De bulldust (heel fijn stof) hoort er ook bij maar dit geeft onvergetelijke beelden. Ik geniet dan ook van het weekend om me te specialiseren in actiefotografie.

Jullie even wat wegwijs maken in de outback-terminologie:
Jackeroo: mannelijke hulp op een station
Jilleroo: vrouwelijke hulp op een station
Cow: koe
Hepher: koe die nog geen kalf baarde (zijn iets minder agressief dan “moeders”)
Bull: stier
Bullock: stier die zijn ballen is kwijtgeraakt = os (zijn minder agressief)
Bronco: wild paard (Dit zijn paarden die niet bereden kunnen worden omdat ze hun ruiter er voortdurend afgooien. Ze worden “useless” (onbruikbaar) genoemd. Ze grazen het hele jaar door in het open veld en dienen voor de rodeo. Bij de rodeo krijgen ze dan nog eens een touw tussen hun achterbenen gespannen waardoor ze nog wilder komen te staan. Ze maken voortdurend sprongen omdat ze eerst hun ruiter eraf willen, daarna het zadel en als laatste het koord. Ze willen gewoon totale vrijheid.)

Als toemaatje op het evenement is er de “cowmilking”: 2 teams van 3 mannen en een koe strijden tegen elkaar. De mannen moeten om het vlugst de koe vangen en een beker met melk vullen. Probeer maar! Het is echt funny!

Ook de ambulanciers hadden hun werk. Zaterdagavond alleen waren er 3 ontwrichte schouders. Eentje werd zelfs in de ring terug in het lid geplaatst. Ongelooflijk maar waar!

Ook de kinderen kunnen actief deelnemen. Al vanaf de geboorte krijgen ze hier een paard toegewezen. We zagen een kleintje van 18 maanden zelfstandig op het zadel zitten terwijl moeder tussen de paaltjes doorwandelt en deelneemt aan de competitie!
Bij ons kunnen ze met moeite rondlopen en op de cattlestations kunnen ze paardrijden vooraleer ze kunnen lopen. Over het percentage O-benen heb ik geen resultaten!

We hadden een schitterend weekend met zelfs 2 bakjes friet!
En mijn foto’s zullen gebruikt worden bij het publiceren van het relaas in de lokale krant.

For us a rodeo is some fake bull covered with lots of mattresses around to prevent anyone from falling hard or taking injuries…
Here in the outback it is a little bit different… A huge arena, a couple of cattle yards behind for the bronco’s, bulls, bullocks and calves. Three by three each of these animals is brought in, receives a saddle and/or a cord and someone climbs on its back. Then one by one these animals are set free in the arena and the one on the back tries as hard as possible to keep his pace with these jumping and bonking animals. And mostly they fail after a short while, biting into the (bull)dust.

For this time they make up the event :

1 wild cow milking – 3 man, a rope, a glass and a frightened cow…
Purpose: fill the glass asap with fresh milk

2 calves rodeo : rodeo for the little ones
Funny detail, many times a couple of man are holding these calves for the very small ones (around 4 or 5 years) – mostly one pulling at their tails

3 bronco ride : rodeo on untamable, wild horses
with saddle, bit and rope between their legs – keep your pace!

And then the heavy ones :

4 bullock ride (= castrated bull or steer)

5 bull ride

Enjoy the action rides!

Another event was the campdraft. There it is the purpose that one rider on horseback guides a frightened cow or bullock along a specified path.
Looks easier than it is… These cows are totally unpredictable in their moves.

And the ‘modern’ cattleman chooses to show its qualities on the gymkhana.
A motorbike hindering ride.