Meeting the RFDS in White Cliffs

Beste vrienden,

Op dit moment logeren we een aantal dagen op de campsite van White Cliffs.
Het is een mijndorp in de outback van Broken Hill met ongeveer 200 inwoners. Hier werd en wordt nog altijd opaal ontgonnen. Je kan voor 100 dollar een mijn kopen en je eigen edelstenen ontginnen en verwerken. Je werkterrein is dan een vierkant van 50x50m afgebakend met 4 houten palen en in de NE hoek staat er een bord met de details van de eigenaar. En dan is het aan de mijnwerker…schacht boren, compressor erin, en “diggen” maar.


We reden tussen de mijnen door. Wel grappig. Iedere 2m heb je een put…zonder bescherming errond. Vanuit de lucht heeft dit een heel leuk beeld… allemaal molshoopjes.
Zie http://www.whitecliffsopalfield.com

En verrassing…Bart heeft werk gevonden in de mijnbouw! (zie foto onderaan)

Zaterdag, 15 juni 2013

We just returned from a lovely night with the flying doctors!
Omwille van de weersomstandigheden zaten we even in Broken Hill vast. Vanaf deze mijnstad is bijna niets meer bereikbaar zonder zandwegen. Maar met de hevige regen van de laatste dagen was geen enkele weg nog berijdbaar. Dus zitten alle mensen letterlijk vast!
Na een grondige studie van de landkaart vonden we toch nog een bestemming die bereikbaar was via een asfaltweg: White Cliffs. Een mijndorpje waar iedereen onder de grond woont, net zoals in Coober Pedy. Hier ontgint men nog steeds opaal.

Op het advertentiebord van de lokale pub zien we dat er zaterdagnamiddag een activiteit is, georganiseerd door de Flying Doctors with a free barbecue. We konden onze ogen niet geloven. We vonden het wel waard om een dagje langer in het dorp te blijven omwille van dit gratis evenement. En dan zagen we de RFDS (Royal Flying Doctor Service) eens echt aan het werk. In de namiddag gaven ze infosessies over mental health. Doordat de mensen hier zo afgelegen wonen, is er een hogere kans op depressie. Daarover wil men de mensen inlichten en informeren. Ook astma komt in de mijnstreken vaak voor. En omdat dit een chronische aandoening is, gaat men die relateren met depressie.
Telkens als de Flying Doctors neerstrijken, laten de mensen zich screenen: gewicht, lengte, bloeddruk, longinhoud en suikergehalte in het bloed. Ik liet me ook even nakijken. Alles blijkt in de juiste proporties. Wat een ervaring! Checked by the Flying Doctors! In mijn kindertijd kon ik daar alleen van dromen!
En dan de barbecue in de lokale pub. Een lekker biefstuk van de outback met een heerlijk slaatje! En als toemaatje een uitdagende quizz. Je voelt wel goed dat je in de outback bent…mensen bewegen gewoon langzamer! Het is leuk om de mensen te observeren. We worden goed opgenomen en we krijgen nog enkele toys van het Flying Doctor team. Zo trots als kinderen gaan we met ons speelgoed naar huis. We kregen zelfs een echt speelvliegtuig van de RFDS. A dream became reality tonight!