Saül, the heart of Guyane

We vertrekken naar Saül, in het hart van de jungle in een klein vliegtuigje…12 personen. We vergeten wel even dat we terug in Frankrijk zijn en dat de controles op het vliegveld terug wat strenger zijn. Ze nemen zelfs onze spaghettibokaal af! Dat is wat anders dan in Guyana waar je met wapens door de controle geraakt…want die zijn er niet. In Marapasoula stapt bijna iedereen af en wij vliegen veder met nog 3 andere passagiers: de bekende dief van Saül (Cora had hem herkend aan de luchthaven), een verweerde hippie en een slapende vrouw. Waar gaan we naar toe???


In de late namiddag landen we opnieuw en horen van de piloot: “Bienvenue à Saül.” We zien niet meer dan een houten gebouwtje waar een busje staat te wachten om ons gratis naar het dorpscentrum te brengen. Ver wandelen moeten we niet doen, want het dorp is maar enkele straten groot. Ons logement “Les carbets du bord” weet ons onmiddellijk te bekoren. Een goed onderhouden plaats om onze hangmat te spannen, een prachtige tuin waar we fruit mogen plukken en Jean-Paul, de supervriendelijke eigenaar.
De volgende dagen gaan we wandelen in de jungle. Ik denk dat het één van de enige plaatsen ter wereld is waar je autonoom in de jungle kunt gaan wandelen. De paden zijn mooi uitgetekend, net zoals de GR in Frankrijk. En dat we in de jungle zitten, voelen we aan de temperaturen en de vochtigheidsgraad. Op onze laatste wandeling worden we verrast door heel wat morpho’s, die prachtige blauwe reuuzevlinders.

Met pijn in het hart verlaten we het dorpje. Een aanrader voor iedereen!

From Cayenne we fly to Maripasoula and the continue to Saül. This tiny village lies in the centre of a national park area, in the heart of Guyane.
The little airport – actually a big shed – gives a funny experience in the middle of the jungle. We feel a bit like crocodile Dundee when we arrive.

Saül is a paradise for walkers, from the centre you can follow three huge walking trails – 10, 12 and 15 km – straight through the surrounding jungles. The quiet vibe of the city, the magnificent walking trails and the beauty of nature make this small village a really must see!

We complete a couple of the walking trails, while we enjoy the beauty to the surrounding jungles. We also spot a lot of frogs during our walk and a couple of the most beautiful morpho butterflies.
The walking trails here and the beautiful location to hang our hammock, make this an unforgettable experience. The last real jungle experience before we leave.
What makes it really worth here is the fact that all the walking trails are well marked and lie in the middle of a national park. But you can make every trip on your own, in the village there are a couple of maps with track descriptions, but you can experience it all by yourself.

After Saül we spend another night at Cora and Mika their hone, before we leave to Macapa, Brasil.
Cora and Mika gave us an incredible time with them! They showed us every part of Montjoly and Cayenne, they dropped us at the airport and every other place we needed to visit, they took a lot of time to show us the surroundings,… Incredible.
Merci beaucoup pour tout, Cora et Mika. Bon voyage pour vous quand vous commencez votre grande aventure mondiale!

Early morning we get our transport from Montjoly to Saint Georges de l’Oyapock, where we cross the river to Oiapoque, Brasil. There we receive an entrance stamp – for Guyane we actually didn’t need an exit stamp, since we left France. Luckily since we were already at the other side of the river when we entered the border office in Brasil.
After that we share a 4×4 to Macapa. The friendly driver takes us over a crazy mud road, especially at the end of the rain season! We often wonder how for heaven’s sake a regular bus can ever cross that road. It is normally done every night, but we enjoy the comfort of the 4×4. Especially when we pass some trucks, gravely bogged in the mud. After some 16 hours travelling we arrive in Macapa, a town in the Amazon delta.