Driving skills and ice fun

When we leave the Darkhand depression, we have a two day driving trip till we arrive at the Цагаан Нуур. Along the road we cross some smaller mountain passes and sleep one night in a house with an amazing friendly family. We still love it to sleep most of the time with locals, every time we receive excellent food and we can try lots of local produce… The hospitality here stays amazing!

Our day at the lake itself is wonderful… First thing in the morning is a climb to the small volcano, Хорго Уул. Nyama accompanies us and together we make a walk around the crater mound. A really beautiful, but freezing cold walk. During that trip we spot a very rare eagle, the ël. When we look back at the pictures, Nyama boosts with pride. This is a rare occasion here in Mongolia. Our guest family saw this eagle only twice in their life.
After that we drive to the Цагаан Нуур, for lunch. Fried sausage with toast and onion on a small gas fire in the car. Delicious! After that the ice fun on the frozen lake start. Dancing on ice, hockey, slides, rope towing, sledge riding,… The frozen lake beneath us and the clear blue sky above us make it pure fun.
That evening we receive a huge meat portion and afterwards a rice soup… None of us can complete the dish, but Mongolian table manners require that you empty your plate. Luckily grandma is not around, so we place half of the dish in a box for lunch tomorrow. After dinner Nyama introduces us into the Mongolian table manners.

The next day we drive from Цагаан Нуур to Цэцэрлэг along what should be one of the most scenic drives from Mongolia… For us it was a real disaster! We’ve crossed already a couple of very scenic drives, but not this one.
In Цэцэрлэг we visit the aimag museum and a monastery, before we leave the city the next day.

Zondag, 24 november 2013

Door een sneeuwlandschap van Moron naar Jargalant

Maandag, 25 november 2013

Door een sneeuwlandschap met veel wind van Jargalant tot Tariat.

Weetje:
In een ger lig je nooit met je voeten naar Boeddha! Iedereen slaapt dus met het hoofd naar het centrale altaartje. Van Feng-Shui gesproken…

Dinsdag, 26 november 2013

We bevinden ons in vulkanisch gebied rond het Horgo-Terkhiin Tsaagan Nuur (meer).
Dus…vulkaantje beklimmen. Boven wandelen we rond op de kraterwand. Amai, fris windje! Onze adem in de sjaal bevriest gewoon! Een schitterende wandeling met prachtige zichten van het omliggende landschap.
Opeens zien we een reusachtige vogel overvliegen…een yol…supergrote arend. De ouders van onze gastvrouw hebben er ooit 2 gezien. Zij jammer genoeg nog nooit in haar leven. Onze chauffeur kan er niet over zwijgen…

Great White Lake, zo’n 6 km van Tariat, heeft zijn naam in de winter niet gestolen. Het meer is letterlijk WIT en helemaal dichtgevroren. We kunnen er gewoon op wandelen. En dan begint de ijspret…glijden, ijshockey en sleetje rijden. Ik leer zelfs een Mongoolse dans op het ijs! Het is voor ons beiden de eerste keer dat we op een bevroren meer kunnen lopen. De ijsformaties zijn prachtig! Aan de rand van het meer zijn de golven zelfs bevroren! Dit geeft betoverende vormen!
In de zomer kan je hier met een bootje varen of racen met een jetski. Dat glijden op een karton en een lang koord geeft veel leukere snelheden!

Een legende vertelt de ontstaansgeschiedenis van het meer. Een ouder koppel ging water halen bij de bron maar vergat die af te sluiten. Daardoor kwam langzamerhand de vallei onder water te staan. Een lokale held schoot met zijn boog de top van een berg en sloot zo de bron terug af. Er ontstond een eilandje in het midden van het meer.

We houden een heuse barbecue op de oever van het meer…in de car! Grillplaat op het gasvuurtje…en bakken maar! Ook ajuin hoort erbij…wel straffe hoor! Onze chauffeur is supercontent met zijn worst op de rooster!

Na al die sneeuwpret gaan we ons lekker opwarmen bij de “stove” in de ger met een yakmelkske.

Weetje:
Mongoolse tafelmanieren:
Als aperitief geven ze hier gekookte vleesbouten van yak, schaap of geit. Het fijne vlees van de “côte à l’os” wordt versneden voor de andere gerechten. Daarna komt een kom rijst of noedels gekookt in de bouillon van de vleesbouten. Mongoolse mensen gaan een bout nooit afknabbelen. “That’s for doggies!” Daarom lachen ze ook met de toeristen die de vleesbout als kippenpootjes opeten. Ze gaan dus met een scherp mes de beenderen volledig afsnijden en afpellen. Hoe beter de bouten gepeld…hoe beter de gast gezien wordt.
Vroeger kwamen de mensen met hun eigen kom en mes in de ger toe. Daar kregen ze altijd warme melkthee en veeeeeeeeel vlees om te eten.
We mogen ook nooit koud drinken na het eten van yak-, schapen- of geitenvlees. Blijkbaar gaat het vet dan stollen en ben je binnen enkele dagen begraven. Paard- en marmotvlees zouden dit wel toelaten. Paardenvlees is hier ook het vlees met de meeste calorieën en wordt gegeten als het heel koud is en veel wind of als ze ver moeten trekken met het vee in barre omstandigheden.

Woensdag, 27 november 2013

Tariat-Tsetserleg. In onze reisgids lezen we: “One of the most scenic drives of Mongolia.”
De “asfaltweg” kan ons jammergenoeg niet bekoren. We vinden het eigenlijk één van de mindere dagen van onze hele trip.
De kloof in de voormiddag is iets anders… We dalen helemaal tot beneden en gaan terug wandelen over de bevroren rivier. Ondertussen kunnen we al wat de sterkte van het ijs inschatten.