The Top End 2 – Litchfield Park, Douglas Park and Katherine

Woensdag 3oktober2012

Vandaag rijden we Litchfield National Park binnen via Batchelor. Het park is het natuurlijke centerparks voor de mensen van Darwin.

Onze eerste stop zijn de Magnetic Termite Mouds. Dit zijn allemaal platte termietenheuvels die noord-zuid gericht zijn. Alle ingangen liggen naar het noorden.

De volgende stop is Florence Falls. Een prachtige waterval met heeeeeeeeeeel veel volk. De mensen van Darwin komen hier een dagje heen gewoon om te zwemmen… Na de verfrissing wandelen we tot Buley Rockhole. Een leuke,kleine wandeling.

Daarna gaat het naar Wangi Falls. Hier worden we verrast door de lokale Blaarmeersen. Er is zoveel volk dat we zelfs geen zin hebben om erin te plonzen. We doen dan maar vlug het wandelingetje en rijden verder naar Cascades waar het veel rustiger is en waar we op de warme stenen genieten van de zonsondergang. Maar net iets te lang zodat we met schemer en bijna donker door het bos terug moeten. Een stevige pas brengt ons net op tijd op de parking. Op de baan loopt er nog een dingo over de baan. Dit zijn wilde honden of wolven. We zijn toch wel blij dat we in de auto zitten…

Donderdag 4oktober2012

We gaan nog vlug even de watervallekes bekijken in Walker Creek maar vinden het niet zo speciaal.

Daarna bezoeken we Bamboo Creek, een oude tinmijn. Even wat geschiedenisles in de bush!

De Tjaetaba Falls is een ander verhaal. We krijgen een prachtige waterval te zien met bovenaan een idyllische swimmingpool. We krijgen zelfs het gezelschap van een monitor, een waterhagedis.

Na een bezoek aan dit romantische watervalleke rijden we de 4wheel track op. Het begint als een rood paadje tussen de bomen. Onze eerste stop zijn de Tjaynera Falls. Voor mij persoonlijk een echte topper. Je hebt er een prachtige waterval en een swimmingpool aan de voet helemaal omgeven door steile rotswanden. Zelfs een overhangende rots.

Daarna gaan we verder op de 4wheel track en doorkruisen een open landschap vol magnetic thermite mounds. Hier kan je ze gewoon aanraken. Niet voor iedereen voorbestemd!

En dan de topper van de weg: rivercrossing. Het water was niet het ergste, wel the way into it. Diepe putten in verticale positie… Ik maakte even mijn kruisteken… Adrenalinestoot…Maar onze Janis deed het goed. En we kwamen goed aan de overkant.

Even verder stoppen we op de buchcamping. We nodigen onze alleenreizende buur uit om samen met ons te eten. Ik vind het leuk om nog eens voor iemand anders te koken. Bovendien heeft hij frisse biertjes in de auto wat een godengeschenk is in de bush!

Vrijdag 5oktober2012

Bij de bushcamping zijn er de Surprise Creek Falls. Surprise…verrassing.. Zo’n watervalleke met een plunge pool vroeg op de ochtend voelt als aankomen in het paradijs. Hier laten we ons verleiden door een aantal sprongen van de 12 m hoge rotsen. Even een adrenalinestoot bij het begin van de dag kan geen kwaad!

Daarna rijden we de 4×4 track verder tot de hoofdweg en rijden verder tot het Douglas Nationale Butterfly Gorge. Ook hier is er een 17km 4×4 track. Dit keer moeten we door modder. Een nieuwe ervaring!!!

De Butterfly Gorge is als de poort van Ali Baba. Je zwemt eerst door een groot meer tot aan een nauwe rotsspleet waar je door kruipt en dan ontvouwt er zich een reeks waterpoelen boven elkaar. Je klimt dus over de rotsen omhoog en steekt waters over. Dit is toch wel de mooiste gorge van allemaal!!!

Daarna gaan we nog even naar de hotsprings in de rivier. Je zit dus letterlijk in je bad en je kan zelf je watertemperatuur kiezen volgens je zitplaats.

Zaterdag 6oktober2012

We beginnen de dag bij de Edith Falls. We wandelen tot de upperpools en genieten er van het natuurlijk waterpretpark.

Daarna rijden we naar Katherina en nemen even tijd voor onze Janis. Ze krijgt een nieuwe oliefilter, olie en luchtfilter. Mijn buchmecanieker brengt dit alles in orde terwijl ik de frigobox even een grondige wasbeurt geef. Daarna steken we een was in en mbellen even naar huis.

Uiteindelijk gaan we terug de weg op en rijden door tot Mataranka bij het Elsey National Park. Hier worden we verrast door hotsprings temidden van palmbomen en honderden flying foxes. Blijkbaar besproeien ze bij avondval de palmbomen waardoor we een douche krijgen vooraleer we het water ingaan. In het warme water genieten we van het showspel van de vleermuizen boven ons hoofd.

We camperen op de day use parking (wat eigenlijk verboden is)…en dat zullen we morgenvroeg wel weten…

Today we decide to enjoy living in a city. We visit the botanical gardens, take a look at Mindil Beach, visit the Aboriginal Art Museum and search a McDonalds for some power and internet.
By walking trough the city, two major events call to us from every corner. The bombing by the Japanese people in 1942 during WWII and the passage of the cyclone Tracy in 1974, two events which ruined the city. However now it is quite a modern metropole, but no place for bushman like us in a heavy bush car…
In the afternoon we pay a visit to the Casuarina Beach… But how cruel, these beautiful beach calls for us, with a stunning beach front, but a warning sign tells us about the deadly Box Jellyfishes that swarm from october till march. So no crocodiles this time, but some other deadly creatures. Snif!
There we enjoy a magical sunset with a lovely dinner. Before we go to sleep, we look for a grass field with short strains, look thrice for snakes and sneak in our car.

Early morning, we sneak out our car and head to the Litchfield National Park… Or should I say the natural Centre Parks? Next two days we enjoy plunging in all kind of pools, go from one fall into another waterhole. Each one more stunning or inviting…
According to our hunger, we almost try every pool and take a glimpse at every fall. The Florence Falls have a really nice, however crowded, swimming hole near two falls. A short walk takes us from Florence to the Buley Rockhole, where little falls and rockholes alternate. There we take a small lawn further to avoid the numerous people… We look at the majestic Tolmer Fall. In this one you cannot swim, because of the nearby colony Orange Horseshoe Bats. These rare animals need some rest (which is hard to find in a touristic attraction park hardly 150 km from Darwin). We make a walk around the Wangi Falls, but decide not to join in the local favourite leisure garden and drive further to Cascades, where we take a plunge in the curtain falls. We spent little too much time there, se we need to head back to our car in twilight… And on our road to the Walker Creek camping area a dingo crosses our path. Luckily we met that lad while sitting safe in our car instead of walking in dark bushes.
That evening Ilse prepares a huge feasting meal… Pancakes!

Next morning we head to Walker Creek walk, but this is not that much, pay a short visit to the Bamboo Creek Tin Mine and make a first plunge in the magnificent topfall pool near Tjaetaba falls. In the lower falls you may not swim, because of their sacred character for the Aboriginal people.
Thereafter we turn on the challenging Reynolds River 4WD track… Our first stop near the Tjaynera falls proves to be the best plunge hole – waterfall yet! Quiet, huge swimming area – which I cross with some images of crocs in my mind – and a beautiful fall, surrounded by huge rocks.
Next part of the road proves to be more challenging… A steep, bumpy downhill part into the Reynolds River Crossing gives us some nerves and another steep hole makes us feel why we’re driving such a special car! But the landscape is really stunning, while we got greeted by numerous magnetic termite mounds. The touristic ones at the park entrance where just boring stones compared to these ones. They are called magnetic because of their uniform orientation… We just like the view of these flat stones in the landscape. After the challenging trip, we park our car near the Surprise Creek Falls camping area. That night we have dinner with a friendly Swiss guy on the same camping. We exchange some stories, enjoy talking to someone else and are refreshed by his cold beer – a luxury here in bush… The falls itself stay a surprise till next morning, however the fall has dried but both of us like to jump from the surrounding rocks a couple of meters down into the deep plunge hole.

Then we leave the park along the 4WD track and head to the Douglas National Park. The first attraction – butterfly gorge – can only be reached through a muddy circuit. Something we didn’t do yet. From afar the gorge seems not that much and by crossing the river, once again we think about crocs. But once we passed the entrance, the gorge is a real Ali Baba Cave! Numerous great and small plunge pools interconnected by little falls. We simply swim from one hole to another, with some small climbs between. This is the very best gorge I’ve visited yet.
Afterwards we try our natural bath tub in the nearby hot springs… The water temperature can reach there between 40 and 60 degrees, but at some spots it is mixed with a cold stream, what makes it an excellent relaxation. That night we sleep on our road to Katherina.

In the morning we decide to make a short detour to the upper pools of the Edith Falls, to conclude the beautiful experiences we got at the Top End. Lots of water, idyllic locations and a various wildlife.
Once in Katherina, we refill fuel, food and water supplies, do the laundry, make a Skype call and inform about the next part. Meanwhile we give Janis some maintenance, she already drove us more than 10000 km’s trough rough terrain. So I change the oil and air filter and renew the engine oil on the service area of a petrol station. Now all is prepared for the long road to Queensland over a route called the Savannah Way. They told us it holds some really nice locations and views along the 2400 km… So we’ll see, the only thing we know, is that we head a couple of 4WD tracks and numerous dirt roads. So we’re warned.