Juli, at the Titicaca lakeshore

Vrijdag, 18 juli 2014 en zaterdag, 19 juli 2014

De vrijdag huren we een minibus en vertrekken met onze chauffeur Henry en mijn directeur, Nicolas, op verkenning in de omgeving van Juli. We rijden langs de oevers van het prachtige “Lago Titicaca” met zijn vele forelkwekerijen in het water. Op het veld leren we hoe de mensen “chuño” (gedroogvriesde aardappelen) bereiden. In de namiddag trekken we het hooggebergte in en leren meer over de leefomstandigheden van de lokale bevolking. We komen “uitgeput en bestoft” maar tevreden terug in Juli aan.

De zaterdag toon ik aan Bart en zijn vader het project en de plaats waar ik een jaartje leefde. We wandelen tussen de akkers terug naar de hoofdweg en brengen een bezoek aan Hilda en de kinderen Baslud, Cesia, Baruc en Barac. Ze hebben voor ons gekookt: manisoep, gebakken kaas met rijst, frietjes en groentjes. Hier staan Bart en zijn vader even versteld van de omstandigheden waarin de mensen leven. En dit is nog OK. Op het platteland zijn de condities vaak nog moeilijker. Hilda bakte voor ons ook 2 heerlijke cakes, eentje van quinoa en eentje van canihua. Het gebak gaat bij iedereen vlot naar binnen.

It is a short trip from Puno to Juli, where Ilse spend one year in a project a couple of years before. She knows here many people, and Ayme lives here. So we can stay in her house, while dad and Christine stay in a nearby hostel.
Nicolas, Ilses old project director, takes us on a trip through the surroundings. Before we leave town, we get a quinoa cake from a friend of Ilse. We pass along some idyllic spots along the shore, see some other chullpas and drive a short distance inland, exploring the Andean highlands. However, altitude sickness is our ally today.

The next morning Ayme prepares a great breakfast, before we drive to the old project site, but everything has changed. New management, new rules, new people, … So Ilse just shows us her old house, before we walk through the fields back into town for a typical dinner with a friend.
In the afternoon Ayme takes us for a walk in the village. We visit the four churches and descend to the playa.