The Pearl of the Caribbean Coast

In Tabatinga we sleep one more night on the boat… This time in the shelter of the harbour, since we arrived quite late. The only important element here is collecting an exit Brasil stamp. All the locals ask us if we’re not gonna follow the WK soccer, but we friendly pass that offer.
After the police station, it’s the border… Quite a walk and once we’re in Letitia, Colombia we take a scooter to the airport. The only way in and out here is by air.

Since we’re coming from the Amazon, we’re adapted to high temperatures and in Cartagena it will be hot again, so we leave in our summer suit… What we forgot is that Bogota, where we have a stop over lies at 2600m and is thus quite cold! So we have relatively cold during the waiting time, but luckily all is over when we set foot in Cartagena! The hot Caribbean sea air greets us.
We take a taxi into the old colonial district to our great Youth Hostel.

Cartagena itself was the undisputed Queen of the Caribbean during the Spanish colonisation. The harbour shipped shiploads of gold and other wealth back to Spain. Pirates and other buccaneers knew this also, so the harbour endured quite some heavy sieges. Therefore she became heavily fortified during the centuries. In 1821 Simon Bolivar finally freed the city from the Spanish influence, giving it back to Colombia.
Because of that important past, the old city has a lot of beautiful colonial houses to offer. We spent two days exploring the city and wandering through the cosy alleys and the narrow streets, with their multicoloured houses. Inside the palace of the inquisition we discover once again what craziness the Spanish empire invested in the witches and warlocks hunt… Unbelievable!
The city walls and the remnants of the old fortifications of town offer some great views.

After two nice days in the town, there is still one more highlight in the surrounding area… The mud volcano, not the happiest idea, but the minerals are a heaven for the skin and both of us are curious about how this will feel.
When we arrive at the volcano, we climb to the top and there a deep, grey pit waits for us… We have to descend some 5 meters inside the crater to take a bath. Once we’re in, the mud really supports us, we simply float and can slide over the surface… But after some 15′ inside, the great lake is a welcome intervention. Cleaned up and revitalised we return to town.

Next morning we leave the city by bus towards Santa Marta, along the Caribbean Coastline…

Donderdag, 5 juni 2014

Ontwaken op de boot, inpakken, stempel “exit” Brazilië, over de grens wandelen, stempel “entry” Colombia en mototaxi naar luchthaven. Daar kunnen we onmiddellijk een vlucht boeken naar Cartagena voor een goede prijs. Onze 10de vlucht in Zuid-Amerika… Straks zitten we 2000km verder op een paar uur tijd! Dat liep vlotjes!

Op naar Cartagena voor een nieuw avontuur. Colombia, het land van de glimlach en de salsa.

Vrijdag, 6 juni 2014

Vandaag bezoek aan de historische stad Cartagena met gids Bart Inghelbrecht! En het was in orde. Diplomatisch en gestructureerd! De avond ervoor werden we al gefascineerd door de mooie architectuur en de kleuren van de koloniale stad. En wat een luxe is er hier. We vinden top hotels en restaurants met indrukwekkende design. Cartagena is één van de duurte steden in Zuid-Amerika. Dat zien we ook aan de prijzen van de logementen en de eetgelegenheden. We slapen dan maar terug in een kamer met 8 mensen om het betaalbaar te houden. Het hotel “El Viajero” is superleuk met een spatio, keuken en airco in de kamers. Een echte aanrader! Iets verderop is de “Exito”, de supermarkt van Colombia. Maar opgepast met de rekening! Er is niet veel juist in hun computers! Zoals gewoonlijk kopen we heel wat promoties maar we moesten terug met schampoo, zeep en yoghurt. Ongelooflijk hoe ze daar ooit hun kas rond krijgen! We kregen 7000 pesos terug en een gratis stuk zeep!

Eén van de hoogtepunten van de stad is wel het inquisitiepaleis, “el palacio de la inquisición”. Daar werden de zogenaamde “heksen” tererechtgesteld. En welke folterpartijen. Je zou voor minder beamen.
Er werd op 3 manieren gezocht naar aanwijzigingen voor het heks zijn:
1. Het gewicht
Iedere centimeter boven de 1 meter is gelijk aan 1 kg. Is je gewicht hieronder was dit aanwijzing tot het heks zijn.
2. Drijven in water
De verdachten werden in een bad ondergedompeld. Kwamen ze eerder bovendrijven dan een ingestelde tijd, werden ze ook aangewezen als heks.
Heksen kunnen vliegen en daarvoor moeten ze licht zijn. Vandaar de vorige 2 testen.
3. Tranen van de ogen
Er werd een vloeistof in de ogen gedruppeld die irriteerde. Als de ogen niet traanden, werd je terug beschuldigd van hekserij. Men was ervan overtuigd dat heksen niet weenden.

Nadien moesten de verdachten een vragenlijst beantwoorden. Er werd nooit gevraagd: “Ben je een heks?”. Alleen: “Hoe lang ben je al een heks?”.

Zaterdag, 7 juni 2014

Vandaag gingen we naar het museum van moderne kunst en het fort buiten de stad. Het was zo warm dat we er gewoon ellendig van werden en terugkeerden naar het hotel.
Later in de avond konden we wel genieten an de koelere temperaturen en zochten we het salsacafé “Donde Fidel” op. Amai, de mensenhier kunnen zwierelen met hun achterwerk!

Zondag, 8 juni 2014

Gisteren gingen we naar de vulkaan El Totuma om een modderbad te nemen. Ik herinner me de leuke foto’s van Charlotte. Dus boekten we de tour. Ik dacht dat het een superromantisch uitstapje zou zijn…maar bemodderde lippen en een druipend spook voor me is niet zo aantrekkelijk. Gelukkig maakte het afspoelen van onze lichamen in het meer verderop alles goed. Het was wel leuk om te ervaren hoe je drijft in de modder. Je kan met moeite rechtop blijven! Het deed wel deugd voor onze huid en haren. En de foto’ s zijn ook wel leuk. We zijn blij dat we het modderbad ervaren hebben maar geef mij maar een ontspannen saunaatje de volgende keer!