The North Tibetan Highway (Part 3) : Darjay Gompa (大金寺)

When we arrive there, we head to the guesthouse, a little further uphill… We are greeted by an oasis of rest, a very friendly monk and a quit, nice sleeping room.
Hmmm, this gives another feeling. We love this place at first sight.
The monk offers to prepare a meal for us, just a pair of instant noodles. We were hoping on some vegetables, but not this time.

The next morning we face breakfast… Tsampa (some yak butter, tea and maize flour), we have to mix it ourselves to an edible ball of dough. Luckily the monk offers us some sugar to put in, which makes the taste immediately better. It gave a weird feeling, but that is also Tibet. So we try it, one advantage, it fills well.
After a strong breakfast we head into the mountain area to visit a couple of surrounding monasteries, but first to the nearby hot springs… A nice location to bathe they told us, until we arrive there. It feels more like the local washing shop… The people use the relatively hot water for a body wash, a clothes wash, a dish wash, a carwash and a drinking pool for the yak herds. All in this one pool. It is amazing that the water is still so clear! Above all, the surrounding terrain is muddy and covered in dirt, so bye bye wash. We dream of some of the Australian pools with crystal clear water and an inviting environment to jump in!
We walk further and are happy to arrive in a small village, where we can buy some water and cookies. The relative hot weather and the height (the valley lies on 3500m), make us feel hungry and thirsty… Some local woman – preparing the yak dung into dry balls – show us the shop, but better, they invite us afterwards in their house for lunch… Guess what we get… tsampa and yak yoghurt. But the friendliness of the people makes it all good. We enjoy also the beautiful paintings in their house.
After this nice surprise we walk to two monasteries and another – less friendly – village. There the people start begging as soon as they see us. We leave there asap and walk back to our monastery.
This time we have a great supper, fresh noodles and fresh yak meat. Delicious! We enjoy the company of the monk, but we communicate in silence. Nonetheless we understand each other.

After the tsampa the next morning we head into the mountains for another walk to the monasteries… Now we arrive in a school at lunchtime and are invited by the teacher to share our meal with all the silent eating kids.
In comparison with Belgium, the kids here are quiet and helpful.
After lunch we visit the monasteries and head back to ‘our’ small one.

With pain in our hearts we leave the friendly monk and his quiet, stunning place to continue our trip…


Dinsdag, 17 september 2013

Deze morgen is opa al op bij het kraaien van de haan. Ik denk dat hij in een joert woont want van deuren open en dicht doen heeft hij geen kaas gegeten. Het hele hotel is ervan wakker!
Enkele uurtjes later ontwaakt ook de rest van het hotel. Ons raam staat open met het gordijn weggeschoven. Daar maken onze buren gretig gebruik van om eens te kijken hoe die Westerlingen slapen. Ze komen zelfs even piepen door de deur. Nieuwsgierig zijn ze wel…net als wij! De eigenaar komt ons goedemorgen wensen en het vrije bed opmaken. Hij maakt ook de onze al op. De dekens worden opgeplooid en het onderlaken wordt even afgestoft en rechtgestreken met een klein bezempje. Met een natte dweil wordt er vluchtig rond de bedden gegaan. That’s it! Gewoon geen verdere vragen stellen…
We halen onze yoghurt boven als ontbijt. De eigenaar komt toevallig nog eens dweilen. Waarschijnlijk gewoon om te zien wat we uitspoken. De yoghurt is gewoon heerlijk. Het is wel geen dieetversie!!! Lekker romig!

De wandeling naar de GanZe Gompa is uiterst ontspannend. We worden via verschillende gebedswielen tot boven geleid. Het is net een bedevaart. We komen aan de poort van het klooster als 2 pelgrims. De monniken zijn juist aan het bidden terwijl de jongeren al kunnen gaan eten. We worden door iedereen vriendelijk gegroet.

Na het bezoek aan het klooster gaan we binnen in een restaurantje om momo’s te eten. Dit zijn gestoomde deegbolletjes opgevuld met vlees en groentjes. Net zoals onze frietkotjes, heeft ook hier elk momorestaurant zijn eigen smaak. Die vanmiddag waren heerlijk. We zagen ze ook nog eens klaarmaken.

Jullie gaan dit nooit geloven…
We zitten hier momenteel op het terras van een klooster met zicht op de graslanden en de besneeuwde bergketen. We reden juist met een taxi vanuit de stad hierheen. Wat een rust!
We slapen naast de kamer van de monniken. Ondertussen weten we al hoe we de bedden moeten opmaken. Ipv banken hebben ze hier wel een matras en terug een tapijt erop. Het onderlaken draaien we hierrond en erbovenop komen de jakhaardekens. We zagen deze morgen in de stad hoe ze dit haar in grote zakken verhandelen. Net zoals het vers geschoren schapenhaar werd verkocht bij ons. Douches zijn er hier niet maar even verder zijn warmwaterbronnen. We gaan hier hoogstwaarschijnlijk 2 dagen genieten van de rust en wat wandelen. Er leven maar 3 monniken. Het zijn echt leuke mensen.

Bart had gehoopt op een heerlijke maaltijd bij de monniken. Jammer genoeg bleef het bij een noodlepakje. Ze waren wel ongerust dat Bart te weinig zou hebben want ze staan nog altijd verbaasd door zijn grootte en zijn haardos. Zijzelf eten Tsampa. Dit is gierstmeel met boter en water. De thee die we krijgen is ook op smaak gebracht met yakboter.

En nu genieten van de rust…

Woensdag, 18 september 2013

Wat een stilte! Onze slaapkwaliteit is hier stukken beter dan in de drukke stad.
Ontbijt… We maken kennis met de beroemde TSAMPA. Ze overgieten een stuk yakboter met thee in een kom en voegen er dan gerstmeel bij. Dit alles wordt gekneed met de handen tot deeg. Gelukkig geeft de monnik ons er wat suiker bij. Dit alles smaakt naar brooddeeg.

Na wat organisatie van de rugzakken gaan we op stap. We wandelen over de rivier naar de warmwaterbronnen maar zien het niet zitten om ons hierin te wassen. Het water is opmerkelijk proper maar de omstreken liggen vol met vuilnis.

We wandelen naar het eerste dorp. Hier hebben we dringend water en een koekje nodig. Na wat rondvraag vinden we de eigenaar van het lokale winkeltje. Hij doet het luik van zijn shop open en we kopen er bijna al zijn waterflesjes op.
In één van de huizen worden we naar binnen geroepen om er iets te eten. We krijgen opnieuw tsampa voorgeschoteld. Dit keer zit er ook geplette maïs in de bereiding. Bovendien krijgen we een potje verse yakyoghurt erbij om de tsampa in te doppen. We krijgen van alles het dubbel van onze gastvrouw. Na de maaltijd krijgen we de kans om het hele huis te bezichtigen. Wat een constructies! Het is er piekfijn in orde en prachtig geschilderd. Ze willen niets als betaling. Het enige wat we kunnen doen, is de foto’s proberen op te sturen naar hen. Dit is echte gastvrijheid.

Ook in de gompa’s worden we vriendelijk ontvangen en we genieten van de prachtige kleuren en beelden.

In het volgende dorp hebben we een wat mindere ervaring want daar vragen ze ons zomaar geld. Maar we laten onze dag er niet door verzuren en onthouden alleen de gastvrijheid van de andere mensen.

Terug in het klooster worden we opgewacht door onze lachende gastheer. Hij heeft dit keer gezorgd voor een uitgebreide maaltijd. Verse noedels met pijpajuintjes en yakvlees.
We tonen hem de foto’s van onze daguitstap.
Blijkbaar zijn zijn 2 leefgenoten nog niet teruggekeerd en hij maakt zich wat ongerust. Hij loopt voortdurend te bidden.
Eind goed, al goed… We horen ze thuiskomen. Onze 3 monniken zijn terug verenigd!

Donderdag, 19 september 2013

Vandaag gaat onze verkenningstocht verder na een heerlijk ontbijt met tsampa. We worden al vaardiger in het kneden van onze deeg.
We vertrekken naar BeGan Gompa. Daar worden we ontvangen door mini-monniken. Ze zitten allemaal te eten in 2 rijen tegen de muur. Wat een discipline! Enkelen zijn van dienst en bedienen hun vriendjes met rijst en groenten. We worden door de leerkracht uitgenodigd om mee te eten en we mogen als prins en prinses aan het hoofd van de tafel zitten.
Daarna bezoeken we de tempel en wandelen terug tot DarGe Gompa. Daar krijgen we in de tempel prachtige boeddhabeelden te zien.
We eten een laatste keer met de monniken en nemen afscheid. We hadden een mooie tijd hier. Slaapwel!